Usein kysyttyjä kysymyksiä varhaiskasvatuksesta
Millainen on varhaiskasvatuspaikan hakuaika ja miten haen?
Hae varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen ensisijaisesti sähköisesti raisio.fi -sivulla. Mikäli kyse on useamman lapsen varhaiskasvatustarpeesta, tulee jokaiselle lapselle tehdä oma hakemus. Varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea hyvissä ajoin. Paikan järjestelyaika on neljä kuukautta hakemuksen saapumisesta. Jos huoltaja äkillisesti saa työ- tai opiskelupaikan, järjestelyaika on kaksi viikkoa.
Lapsen sairastuessa milloin lapsi voi tulla varhaiskasvatukseen/esiopetukseen
Kuume: Lapsi voi palata hoitoon/esikouluun yhden kuumeettoman vuorokauden jälkeen ja kun muuta mahdolliset oireet ovat paranemaan päin.
Yskä ja nuha: Jos kuumetta, kts. kohta kuume. Yskä ja nuha vaativat poissaoloa, kun ne häiritsevät yleisvointia tai toimintaa hoidossa/esikoulussa (esim. ulkoilu).
Ripuli ja oksentelu: Lapsi voi palata hoitoon/esikouluun, kun lapsi on ollut 2 vrk:n ajan oireeton.
Vesirokko: Yleensä 5-6 vrk iho-oireiden alkamisesta, kunnes ruvet ovat kuivuneet ja vointi sallii.
Korvatulehdus: Ei tarvita eristystoimia. Lapsi voi palata hoitoon/esikouluun, kun kuume, kipu ja yleisvointi sallivat.
Silmätulehdus: Eristäminen ei ole välttämätöntä, oireiden voimakkuus ratkaisee poissaolon.
Kihomadot: Poissaolo päivähoidosta/esikoulusta ei ole tarpeen. Lääkehoito annetaan kotona ja koko perheelle samanaikaisesti.
Täit: Eristys on aiheellinen, kunnes hoito on annettu
Märkärupi: Eristys kestää 24 tuntia suun kautta otettavan ja 48 tuntia paikallisen lääkityksen aloituksesta.
Vauvarokko: Hoito järjestetään oireiden vaatimalla tavalla. Lapsi voi palata hoitopaikkaan, heti yleistilan ja kuumeen salliessa.
Tulirokko ja angiina (Streptokokki A-infektiot): Riittävä eristämisaika on 24 tuntia antibioottihoidon aloittamisesta, kotihoitoajan pituuden ratkaisee lapsen yleisvointi.
RS-virus: RS-virus on kaikkein tarttuvin juuri ennen sairauden puhkeamista ja sairauden alkuvaiheessa. Lapsen eristämisellä ei ole juuri merkitystä tartuntariskille. Lapsi voi palata päivähoitoon tai esikouluun, kun kuume on laskenut ja lapsen yleisvointi on hyvä.
Parvo- eli pikkurokko: Tartunnasta kuluu 1-3 viikkoa ennen kuin sairaus puhkeaa. Tämän vuoksi tartuntariskiä on vaikea rajata. Lapsi tulee pitää kotona siihen saakka, kunnes kuume on poissa ja lapsi vaikuttaa terveeltä. (Ihottuma voi jatkua parikin viikkoa, toisinaan häipyen ja palaten. Ihottuma yksistään ei siis ole este hoitoon /esikouluun palaamiselle.)
Enterorokko: Tauti tarttuu jo ennen oireiden ilmaantumista. Lapsi voi olla hoidossa/esikoulussa, mikäli yleisvointi sen sallii eikä lapsi ole kuumeinen.
Syyhy: Poissaolo päivähoidosta 24 tuntia hoidon loppumisesta.
Adeno virus: Adenovirusinfektio tarttuu helposti pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai koskettamalla esimerkiksi käsien välityksellä. Osa adenoviruksista voi tarttua ulosteista tai uimavedestä. Adenovirusinfektioon ei ole lääkitystä, vaan hoito on oireenmukaista.
Tämä lista on päivitetty 10/2023
Saan työ- tai opiskelupaikan, eivätkä lapsen hoitotunnit riitä
Voit muuttaa sopimuksen seuraavan kuun alusta alkaen. Palveluntarpeen tulee olla voimassa vähintään 4 kuukautta ennen kuin sen voi muuttaa.
Ota yhteys lapsesi varhaiskasvatusyksikön esimieheen. Ilmoita muutos myös varhaiskasvatuksen laskutukseen, joka tekee perheelle uuden maksupäätöksen. Päivähoitotoimistossa tehdään muutos varhaiskasvatuksen tarpeeseen heti ensimmäisestä tarvittavasta päivästä alkaen.
Lapsellani on hoitoaikaperusteinen varhaiskasvatus. Työtilanteeni muuttuu niin, että tuntirajaa pitäisi nostaa tai laskea.
Ota yhteys päiväkodinjohtajaan tai päivähoitotoimistoon. Muutos myönnetään täyden kuukauden alusta alkaen. Tällaisia muutoksia emme kuitenkaan tee vain yhden tai kahden kuukauden tarpeen muuttuessa, vaan kyseessä tulee olla vähintään neljän kuukauden pituinen tai pysyvämpi muutos.
Miten ilmoitan tulotietoni ja niiden muuttumisen?
Raision kaupunki tarkastaa tulot tulorekisteristä huoltajien luvalla. Palvelusetelin osalta tulot pitää kuitenkin ilmoittaa varhaiskasvatustoimistoon.
Sinun tulee ilmoittaa tulotietosi hoidon alettua. Tulotiedot tulee ilmoittaa uudestaan, jos niissä tapahtuu vähintään 10 % muutos. Jos tulotietoja ei toimiteta, maksu vahvistetaan korkeimpaan maksuluokkaan. Maksu ja varhaiskasvatusoikeus oikaistaan, kun tulotiedot toimitetaan. Maksua ei kuitenkaan oikaista takautuvasti.
Ilmoita tulotietojen muutos ottamalla yhteyttä varhaiskasvatustoimistoon numeroon 0447971587
Toivon lapselleni siirtoa toiseen varhaiskasvatusyksikköön
Kirjaudu Suomi.fi-palveluun ja täytä siirtohakemus. Keskustele siirtotoiveesta lapsen nykyisessä varhaiskasvatusyksikössä. Siirron onnistuminen ja sen ajankohta riippuvat toivotun varhaiskasvatusyksikön paikkatilanteesta eli toiveesi ei välttämättä toteudu toivottuna ajankohtana tai toivottuun paikkaan.
Osoitteemme muuttuu
Ilmoita uusi osoite päivähoitotoimistoon Maarit Seppäselle, maarit.seppanen@raisio.fi.
Haluan sanoa irti lapseni varhaiskasvatuspaikan
Paikka tulee irtisanoa EdLevo-sovelluksen kautta kaksi viikkoa ennen hoidon päättymistä. Paikka kannattaa irtisanoa heti, kun tiedät viimeisen päivän, jolloin lapsesi käyttää paikkaa. Irtisanomisaika on vähintään kaksi viikkoa
Olen aikeissa jäädä perhevapaalle varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta
Ole yhteydessä lapsesi varhaiskasvatusyksikön esihenkilöön ja ilmoita hänelle tarkka iperhevapaan ajankohta. Esimies ilmoittaa varhaiskasvatuksen laskutukseen, ettei siltä ajalta ko. lapselta peritä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Se lapsi, josta perhevapaa on myönnetty, ei voi osallistua vapaan aikana varhaiskasvatukseen.
Perheen muut sisarukset voivat perhevapaan aikana käyttää normaalisti varhaiskasvatusta.
Kesänkeskeytys
Kesäkeskeytyksen aikana ei voi makseta kotihoidontukea, koska saman hoitopaikan takuu säilyy ja kunta maksaa tuon kotihoidontuenkin. Mikäli irtisanotte paikan kesäkeskeytyksen ajaksi niin uutta hoitopaikkaa tulee odottaa neljä kuukautta. Tässä tilanteessa lapsesi varhaiskasvatusyksikkö voi vaihtua, koska emme voi pitää paikkaa varattuna lapsellesi.