Hulevesitietoa

Vettä asfaltilla (tekoälyn luoma kuva)

Usein kysyttyjä kysymyksiä hulevesistä

  1. Mitä on hulevesi?

    Hulevesi on yhteisnimitys, ja koskee mm. sadevettä, pohjavettä tai lumien sulamisvesiä. Esimerkiksi kiinteistön katolta tulevat vedet eli rännivedet ja perustusten kuivatusvedet eli salaojavedet ovat hulevettä. Autotallin luiskassa tai pihalla oleva ritiläkaivo on tarkoitettu hulevesille. Myös kaikki kaduilla näkyvät ritiläkantiset kaivot ovat hulevesikaivoja, jotka ovat johdettu hulevesiverkostoon. Pidäthän kadun ritiläkaivot puhtaina roskasta, tupakantumpeista ja muusta ylimääräisestä? 

  2. Mitä eroa on vesihuollolla ja hulevedellä?

    Kun puhutaan vesihuollosta, tarkoitetaan vesijohtoa ja jätevesiviemäriä. Hulevesi on oma kokonaisuutensa, joka ei kuulu vesihuoltoon. 

  3. Mikä on hulevesiverkosto?

    Hulevesijärjestelmällä tarkoitetaan maan alle rakennettua erillistä putkiverkostoa. Järjestelmään kuuluu mm. putkia, kaivoja ja pumppaamoita. Kiinteistöt voivat tehdä liittymän tähän verkostoon, johon hulevesiä voidaan johtaa. 

  4. Mikä on kunnallinen hulevesijärjestelmä? 

    Hulevesijärjestelmällä tarkoitetaan sekä kadun alle rakennettua erillistä putkiverkostoa että ojia, uomia ja muita huleveden johtamiseen tarkoitettuja rakenteita, joiden avulla johdetaan hulevedet hallitusti purkupisteisiin kuten vesistöihin. Raisiossa Raisionlahteen sekä Raisionjokeen. 

  5. Mitä hulevesiviemäriin liittyminen maksaa?

    Liittyminen itsessään ei maksa kiinteistölle mitään - mutta tontin puolella tehtävät tarvittavat LVI-työt ja kaivuutyöt kuitenkin kustantaa kiinteistö. Jos Raision Vesi Oy:n hulevesiverkosto kulkee kadulla, kiinteistö voi siihen liittyä. Hulevesiviemäri on hyvä, hallittu ja kestävä tapa kiinteistön sadevesien poisjohtamiseen. Raision kaupunki on käyttöönottamassa hulevesimaksua, jolla katetaan kaupungin hulevesijärjestelmän rakentamisesta ja ylläpitämisestä aiheutuvat kulut. 

  6. Miten hulevesijärjestelmän rakentamisvastuut ja vastuuraja menee?

    Kiinteistö vastaa kaikista tontin puolella tapahtuvista rakentamis- korjaus- ja saneerauskustannuksista, Raision Vesi Oy vastaa kadun puolella vastaavista. Vastuuraja kulkee katualueen ja tontin rajalla. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi katualueen vieressä olevan tontin takana sijaitseva toinen tontti, jossa vesihuollon ja huleveden linjat joudutaan tekemään rasitteena edessä olevan tontin läpi. Tällöin vastuuraja on katu- tai yleisen alueen rajaa lähimpänä olevan tontin rajalla. 

  7. Miksi maksan hulevesimaksua vaikka en ole liittynyt hulevesiviemäriin / olen jo liittynyt hulevesiviemärin?

    Hulevesijärjestelmä palvelee koko kaupunkia, sen katualueita ja yleisiä alueita. Hulevesijärjestelmän avulla kaupunki huolehtii siitä, ettei tulvia tai muita hulevesiongelmia synny. Jotta kaupunki olisi asuinkelpoinen, tarvitaan hulevesijärjestelmä. Näin ollen maksulla ylläpidetään koko järjestelmän toimintaa, josta kiinteistöjen liittymiset ovat vain pieni osa kokonaisuutta. 

  8. Miksi sitten aikaisemmin ei ole tällaista maksua peritty?

    Hulevesimaksua on peritty, mutta maksua ovat maksaneet Raision Vesi Oy:n asiakkaat vesi- ja jätevesimaksuissaan. Tämä on vääristänyt tilannetta nostamalla Raision vesihuollon maksuja korkeammiksi verrattuna esimerkiksi naapurikuntiin. Vuoden 2024 alusta Raision Vesi Oy ei ole perinyt hulevesiverkostoon kohdistuvia maksuja enää vesimaksuissa, vaan laskuttaa ne hulevesien verkostoa varten perustetun tytäryhtiönsä, Raision Hulevesi Oy:n kautta kaupungilta, joka maankäyttö- ja rakennuslain mukaan vastaa hulevesien hallinnasta. Raision Vesi Oy alensi asuinkiinteistöiltä perimiään taksoja vuoden 2024 alusta merkittävästi, yhteensä 62 senttiä verollisena. Hulevesimaksun kiinteistöiltä perii loppujen lopuksi Raision kaupunki, jolla edellä mainitut kulut katetaan. 

  9. Mistä tiedän mitä toimenpiteitä juuri meidän kiinteistöllämme tarvitaan?

    Kiinteistön omasta arkistosta pitäisi löytyä LVI-suunnitelma, jossa on esitetty kaikki vesijohto- jätevesi- ja hulevesiviemäriputket. Tässä asiassa myös kannattaa olla yhteydessä yksityiseen LVI-suunnittelijaan, joka selvittää tilanteen tontilla mikäli sitä ei itsellä ole tiedossa. Suunnittelijoita löytää esim. internetistä hakusanoilla LVI-suunnittelija tai KVV-vastaava. Suunnittelijaa tarvitaan kuitenkin joka tapauksessa, jotta pihan kuivatus ja hulevesien johtaminen osataan suunnitella oikein. Mikäli suunnitelmaa ei löydy omasta arkistosta, sitä voi kysyä kaupunginarkistosta. Joskus suunnitelma puuttuu kokonaan, jolloin sellainen tulisi teettää. 

  10. Miten lähden edistämään kiinteistöni hulevesiliittymisasiaa, kun liittymää ei ole?

    Ottakaa yhteyttä LVI-suunnittelijaan, joka laatii kiinteistön osalta LVI-suunnitelmat. Suunnittelija lähettää kuvat Raision kaupungin rakennusvalvonnan lupapiste.fi -palveluun, jossa kaupungin lupaviranomaiset tarkastavat ja hyväksyvät suunnitelmat. LVI-suunnittelijanne voi toimia myös KVV-vastaavana. KVV-vastaava on yhteydessä Raision Vesi Oy:hyn töiden yhteensovittamisen ja aikataulun osalta. Kun suunnitelmat on hyväksytty, voitte niiden perusteella kilpailuttaa vapaasti valitsemanne LVI-urakoitsijat, jotka suorittavat tarvittavat kaivutyöt tontin puolella. 

  11. Mitä tehdä sen jälkeen, kun hulevesijärjestelmä on rakennettu kiinteistöllemme? 

    Nauttia siitä, että hulevedet johdetaan nyt hallitusti ja kestävästi, hulevesien puhdistuksesta johtuva ympäristökuormitus on vähentynyt jätevedenpuhdistamolla ja kiinteistökin on kokenut merkittävän arvonnousun tehdyn työn seurauksesta. 

  12. Mitä on jätevesi?

    Jätevesi on kiinteistön viemäripisteiden kautta jätevesiviemäriin päätyvää talousvettä. Eli WC-astian vetovesi, lavuaarit, suihkut ja muut lattiakaivot on yhdistetty jätevesiviemäriin. Hulevesi ei ole jätevettä, eikä hulevettä saa johtaa jätevesiviemäriin. 

  13. Miksei hulevettä saa johtaa jätevesiviemäriin?

    Tämä on kielletty erikseen vesihuoltolaissa. Raision kiinteistöiltä ja verkostosta kulkeutuu noin miljoona kuutiota, eli 1.000.000.000 litraa vettä täysin turhaan puhdistettavaksi jätevedenpuhdistamolle. Onko tämä tehokasta toimintaa tai järkevää - ei. Raision Vesi Oy maksaa keskuspuhdistamolle jokaisesta ylimääräisestä litrasta, ja tässä tapauksessa se tarkoittaa kymmeniä, ellei satoja tuhansia turhia puhdistuseuroja. Lisäksi huleveden siirtelyyn kuluu turhaa pumppausenergiaa, käsittelyprosessienergiaa ja se heikentää puhdistustulosta ollessaan kylmää ja laimentaessaan jätevesiä. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että kiinteistöt poistaisivat kaikki mahdolliset hulevedet jäteveden joukosta. 

  14. Miten kiinteistöltä voi päästä hulevettä jäteveden joukkoon?

    Kiinteistöllä on usein salaojat, rännikaivoja ja muita pihan kuivatuskaivoja. Jotkut näistä, tai kaikki, voi olla yhdistetty tontilla maan alla jätevesiviemäriputkeen. Jos hulevesiviemäriä ei ole, eikä tiedä mihin kiinteistön salaojat ja ränni- ja muut kuivatuskaivot on liitetty ja johdettu, silloin ne menevät todennäköisesti suoraan jätevesiviemäriin ja aiheuttavat lisäkuormitusta. 

  15. Kiinteistölläni on vanhat suunnitelmat jossa hulevedet on hyväksytty liitettäväksi jätevesiviemäriin. 

    Ennen vanhaan on näin toimittu, jos hulevesiä ei ole pystynyt liittämään muualle. Vuonna 2014 kuitenkin muuttui vesihuoltolaki, joka teki näistä vanhoista, hyväksytyistä tai ei hyväksytyistä liittymistä laittomia. Enää siis hulevesiä ei ole saanut johtaa jätevesiviemäriin. Vaikka suunnitelmat on joskus hyväksytty, suunnitelmat ja kiinteistön hulevesien johtaminen tulee päivittää vastamaan nykypäivän määräyksiä. Joissain tapauksissa tämä saattaa tarkoittaa myös hulevesien pumppaamista tontilta, jos korkeudet eivät riitä painovoimaiseen johtamiseen. 

  16. Miten muuten saan selville mitä putkia on yhdistetty mihinkin, jos kuvia ei ole eikä muutenkaan tietoa asiasta?

    Kannattaa olla yhteydessä LVI-alan ammattilaiseen/yritykseen, joka pystyy erilaisten koejärjestelyiden kautta auttamaan selvittämisessä. Tällaisia kokeita ovat esimerkiksi viemärikamerakuvaus, savutuskokeet, virtauskokeet tai merkkiainekokeet. 

  17. Onko pakko liittyä hulevesiputkeen vaikka hulevedet imeytyvät hienosti tontille?

    Ei ole. Hulevesiputkeen on kuitenkin liityttävä niissä tapauksissa, joissa hulevesi aiheuttaa ongelmaa omalle tai muiden kiinteistöille ja jos hulevesiä pääsee kiinteistöltä jäteveden joukkoon eikä niitä voi muualle kuin putkiverkostoon johtaa. Hulevesiverkosto on erittäin hyvä tapa johtaa hulevesiä, mutta vaihtoehtoja on myös liittyä suoraan ojaan, vesistöön tai imeyttää tontille - jos imeytyy. Varsinais-Suomessa yleisesti savipohja tosin estää tehokasta imeytymistä maahan. 

     

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Raision Vesi Oy
Vesihuolto