Friisilän verstaat

Friisilän verstaiden pihapiiri.

Friisilän verstaat on idyllinen harrastekeskus Kerttulan liikuntakeskuksen läheisyydessä, Hulvelankadun päässä. Kauniissa kivinavetassa toimii Raision Taitokeskus.

Raision Taitokeskuksessa on 15 kangaspuut, joihin voi varata ajan valmiiksi rakennettuihin loimiin. Puut voi vuokrata myös omatoimiseen työskentelyyn. Paikalla myydään kudontamateriaaleja, käsityölankoja ja muita kudonnan työvälineitä.

Taitokeskus järjestää myös kädentaitokursseja ryhmille.

Friisilän verstaiden historiaa

1540 Friisilän talo mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjoissa osana Kerttulan kylää. 1600-luvun lopulla Ruotsi-Suomessa toteutetun ruotujakolaitoksen uudistuksen myötä talo toimi sotilasvirkatalona. Friisilästä tuli rykmentin kirjurin puustelli. 1700-luvulla talo toimi ainakin luutnantin puustellina.

1902 Friisilän vuokraajiksi tulivat Juho ja Aino Sippola. Tilan nykyinen rakennuskanta on lähes kokonaan heidän ajaltaan. Päärakennus valmistui vuosien 1902-1905 välillä ja navetta vuonna 1914. Myös pihan toinen ulkorakennus, joka toimi kanalana ja osittain makasiinina, rakennettiin vuosisadan alkupuolella.

1930 vuokraajaksi tuli Juhon ja Ainon poika Jussi vaimonsa Ellenin kanssa. He ostivat tilan itselleen vuonna 1935. Heidän aikanaan tilalla oli noin 15 hehtaaria peltoa, 6–7 lehmää, kanoja ja hevonen.

1965 Jussi Sippolan kuoli ja tila myytiin Raision kauppalalle vuonna 1967. Ellenille jäi kuitenkin elinikäinen oikeus asua Friisilässä. Friisilän tilan viimeinen emäntä kuoli vuonna 1991.

Tämän jälkeen Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys teki aloitteen Friisilän rakennusten ja pihan säilyttämisestä. Aloite hyväksyttiin ja kaupunki alkoi kunnostaa rakennuksia harrastetoimintaan sopivaksi. Luontokoulu Lumikko aloitti toimintansa päärakennuksessa vuonna 1993. Käsityökeskus muutti nykyisiin tiloihinsa navetan yläkertaan vuonna 1995.

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Matkailijat
Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Kulttuuri