Uimavedet

Ympäristöterveydenhuolto valvoo yleisten uimarantojen ja talviuimapaikkojen veden laatua.

Yleinen uimaranta on ranta tai talviuimapaikka, jonka ylläpitäjä tarjoaa yleisön käyttöön joko ilmaiseksi tai maksua vastaan. Yleisen uimarannan ylläpitäjä vastaa yleisen rannan siisteydestä ja turvallisuudesta sekä tiedottaa rannan käyttäjille uimaveden laadusta ilmoitustaululla. Yleisen uimarannan ylläpitäjän on tehtävä ennen rannan käyttöönottoa kirjallinen ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon.

Uimarantaveden laadun arviointi ja luokitus perustuu suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli bakteerien tutkimustuloksiin. Myös syanobakteereita eli sinileviä seurataan aistinvaraisesti.

Sinileväisessä vedessä uiminen ei ole suositeltavaa eikä sitä pidä käyttää talousvetenä. Sinileväinen vesi voi aiheuttaa muun muassa kuumetta sekä ihon, nielun, silmien ja hengitysteiden ärsytystä. Lisäksi monet sinilevät tuottavat haitallisia maksa-, hermo- ja solumyrkkyjä.Uimahallit

Uimahallien veden laatua seurataan säännöllisesti otettavilla vesinäytteillä. Uusimman vesinäytteen tutkimustulos on nähtävillä uimahallissa.

 

Sairastumis- ja haittaepäilyilmoitus verkossa

Voit ilmoittaa sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäilet aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä (juomavedestä) tai uimavedestä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio. Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voit ilmoittaa niistä samalla ilmoituksella.

Voit ilmoittaa haitasta, joka koskee elintarviketta, talousvettä tai uimavettä. Haittailmoitus tehdään tilanteessa, kun elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä on havaittavissa siihen kuulumattomia asioita esimerkiksi vierasesineitä elintarvikkeessa, poikkeavaa hajua talousvedessä tai sinilevää uimarantavedessä.

SaHa-ilmoituksen voit tehdä tästä.

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristövalvonta ja -terveydenhuolto