Talousvesi

Ympäristönvalvontapalvelut pyrkii edistämään väestön terveyttä valvomalla mm. talous- ja uimavesien laatua.

Raision ja Naantalin kaupungit ostavat talousvetensä Turun Seudun Vesi Oy:ltä. Velkuan ja Livonsaaren alueelle veden toimittaa Maskun Vesihuolto Oy.

Verkostovedenlaatua tutkitaan säännöllisesti erillisen valvontatutkimusohjelman mukaisesti. Vuoden aikana Naantalin alueelta otetaan 13 näytettä, Raision alueelta 16 näytettä ja Velkuan alueelta 4 näytettä.

Verkostoveden laatu

Vesi.fi-sivustolle pääset tästä.

Veden laatuun pääsee tutustumaan, kun avaa valitun kunnan vesihuolto-organisaation ja valitsee sen jälkeen välilehden ”Vedenjakelualueiden tunnusluvut”.

Vesi.fi:n työkalusta ”Vesihuoltolaitosten tunnusluvut” löytyvät ajantasaiset tiedot eri alueiden veden laadusta. Tiedot esitetään erikseen kustakin vedenlaatua kuvaavasta muuttujasta. Valikon alussa on valinta ”näytä kaikki”, jolloin näet kaikki tutkitut muuttujat.

Veden kovuus on noin 0,48 mmol/l (erittäin pehmeää).

Kaivoveden tutkiminen

Kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa laboratoriossa kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan.

Lisätietoja löydät Lounais-Suomen vesi- ja ympäristöntutkimus Oy:n sivuilta, jonne pääset tästä.

Näytteenottopulloja ja ohjeet näytteenottoa varten saa

• Kirjastotalon Palvelupisteestä, Raision kirjastotalo (lehtiosasto), Eeronkuja 2.

 

Sairastumis- ja haittaepäilyilmoitus verkossa

Voit ilmoittaa sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäilet aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä (juomavedestä) tai uimavedestä. Kyseessä voi olla esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio. Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voit ilmoittaa niistä samalla ilmoituksella.

Voit ilmoittaa haitasta, joka koskee elintarviketta, talousvettä tai uimavettä. Haittailmoitus tehdään tilanteessa, kun elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä on havaittavissa siihen kuulumattomia asioita esimerkiksi vierasesineitä elintarvikkeessa, poikkeavaa hajua talousvedessä tai sinilevää uimarantavedessä.

SaHa-ilmoituksen voit tehdä tästä.

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristövalvonta ja -terveydenhuolto