Sisätilojen tuho- ja haittaeläimet

Tuhoeläimet aiheuttavat vahinko elintarvikkeille, tuotteille sekä rakennuksille ja saattavat aiheuttaa terveydellistä haittaa ihmisille. Tuholaiset pilaavat elintarvikkeet ulosteillaan. Puutuholaiset pilaavat rakenteita ja huonekaluja. Tekstiilituholaiset aiheuttavat tuhoa erityisesti luonnonkuiduille.

 

Tuholaisten torjunnassa on ennaltaehkäisy tärkeintä työtä. Asuntojen keittiö- ja pesutilat on pidettävä puhtaina. Viemärien lattiakaivot ja vesilukot puhdistetaan säännöllisesti. Ullakot ja kellaritilat pidetään siisteinä ja kaikki rakenteelliset viat - reiät, raot, halkeamat, rikkoutuneet viemärikannet korjataan nopeasti. Kiinteistöjen jätekatokset pidetään siisteinä, jäteastiat ovat ehjät ja ne tyhjennetään riittävän usein.

 

Jos asuntoon ilmaantuu tuholaisia, niiden hävittäminen on kiinteistön haltijan tehtävä. Perusteellinen siivous ja myrkyttäminen ovat tarpeen. Torjunnassa voi käyttää soveltuvia torjunta-aineita. Myrkytyksiä terveystarkastajat eivät tee. Laajat ja ammattitaitoa vaativat torjunnat on syytä jättää ammattitaitoisten desinfektoreiden tehtäväksi. 

Tuhohyönteisten tunnistus

Terveystarkastajat tunnistavat kodin sisätiloissa ja elintarvikkeissa esiintyviä tuhohyönteisiä ja antavat neuvoja niiden torjunnassa. Voit tuoda näytteen kotisi tuhohyönteisestä esimerkiksi lasipurkissa terveystarkastajille osoitteeseen: Nallinkatu 2, Raisio. Liitä mukaan löytöpaikka, aika, näytteenottajan nimi, osoite- ja yhteystiedot.

Turun yliopiston eläinmuseolla määritetään yksityisten henkilöiden toimittamia eläinnäytteitä (hyönteiset ja muut selkärangattomat sekä selkärankaiset) maksutta ja annetaan mahdollisuuksien mukaan asiaan liittyvää neuvontaa. Toimitettavista näytteistä on sovittava etukäteen puhelimitse.

Yhteystiedot:

Eläinmuseo

Biologian laitos

20014 TURUN YLIOPISTO

Sähköposti:  elainmuseo(at)utu.fiKäyntiosoite: 

Yliopistonmäki (pysäköinti Henrikinkadun puolella), Luonnontieteiden talo I

 

Lisätietoja:

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristövalvonta ja -terveydenhuolto