Alakoulu

Kirjasto tarjoaa ohjattuja vierailuja

Alkuopetuksessa medialukutaito kehittyy luku- ja kirjoitustaidon rinnalla. Päämääränä on oppilaan oman mediatietoisuuden lisääminen sekä peruslukutaidon tukeminen. Lapsen lukijaksi kasvattaminen ja kirjastosuhteen kehittäminen kuuluvat koulun ja kirjaston yhteistyösopimukseen.

Kouluvuoden aikana järjestetään kirjastovierailuja ja lapsi käyttää kirjastoa myös koulupäivän aikana. Lapsen kirjastokortille kannattaakin tallentaa huoltajan sähköpostiosoite. Tällöin lapsen lainoista tulee aikuisen sähköpostiin eräpäivämuistutus ennen eräpäivää.

1. luokat

Vinkkaukset, teemapäivät ja tapahtumat resurssien mukaan.

2. luokat

Kutsutaan vierailulle kirjastoon. Hankitaan oma kirjastokortti, kerrataan kirjaston käytäntöjä Kahoot-tietovisan avulla ja tehdään hyllypaikkoihin tutustuttava QR-koodikävely. Ajankohta: kevätlukukausi.

  • tiedustelut: kirjastonhoitaja Mia Surakka

3. luokat

Sukelletaan tarinoiden maailmaan innostavan kirjavinkkauksen myötä. Vinkkaus on lukemaan houkuttelevaa keskustelua kivoista kirjoista ja tapahtuu joko koululla tai kirjastossa. Ajankohta: Syys- ja kevätlukukausi.

  • tiedustelut: kirjastonhoitaja Mia Surakka

4. luokat

Vinkkaukset, teemapäivät ja tapahtumat resurssien mukaan.

5. luokat

Kirjavinkkaus joko koululla tai kirjastossa.

6. luokat

Kutsutaan kirjastoon tekemään Mediamatkaa. Etsitään aineistoa verkkokirjastosta ja hyllystä, arvioidaan tietoa ja mietitään ikärajojen perusteita sekä nettikäyttäytymistä. Toteutetaan resurssien mukaan.

Lisäksi kirjasto osallistuu mahdollisuuksien mukaan yksittäisten koululuokkien tiedonhakuprojekteihin.

Koulukirjastosta vastaavien opettajien ja kirjaston lasten ja nuorten tiimin yhteiset kokoukset pidetään 1–2 kertaa vuodessa.

Kirjastossa olevien kokoelmien lisäksi hankitaan säännöllisesti uutta lasten- ja nuortenkirjallisuutta kirjasarjalaatikoihin, jotka kiertävät koulujen välillä. Tällöin koko ryhmä voi halutessaan lukea saman teoksen yhtä aikaa tai tutustua samaan aihepiiriin liittyviin kokonaisuuksiin. Kirjasto tukee myös koulujen vuosittaisia ilmiöpohjaisen oppimisen kokonaisuuksia.

Tiedoksi opettajille: myös Turun kirjasarjapalvelusta voi tilata kirjasarjoja koko luokan käyttöön. Kirjat kuljetetaan koululle ja koululta takaisin Turun oppimateriaalikeskukseen kirjaston kautta.

Kirjasarjapalvelun kirjat varataan Vaski-verkkokirjastosta. Kirjat löytyvät verkkokirjastosta hakusanalla ”kirjapaketti kouluille”. Varaamiseen ja lainaamiseen tarvitaan yhteisökortti ja tunnusluku (PIN-koodi). Henkilökohtaisilla kirjastokorteilla kirjapaketteja ei voi lainata.  

Kirjapakettien laina-aika on kuusi viikkoa. Lainat voi uusia verkkokirjaston kautta kolme kertaa, ellei paketteihin ole varauksia. Kirjasarjapalvelun palveluaika on tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9–16. 

Opettajat voivat hankkia työkäyttöön ns. yhteisökortin. Yhteisökortilla voi lainata kirjastosta aineistoja luokan tai muun ryhmän tarpeisiin. Yhteisökortin säännöistä saa tarkempaa tietoa kirjastosta.

Linkki kirjastokorttikaavakkeeseen

Lukudiplomit

Raision kirjaston Lukukoordinaattori-hankkeen lukudiplomi esikoululaisille ja 1.–2.-luokkalaisille. linkki lukudiplomiin 

Vaski-verkkokirjastosta on saatavilla Vaski-kirjastojen muita lukudiplomeja tehtävineen. Turun lukudiplomin kirjalistaa päivitetään uusilla kirjoilla, ja listat on yhdistetty kirjojen saatavuustietoihin kirjastoittain.

Valtakunnallinen digihanke

Valtakunnallinen digikokoelma tuo laadukkaat lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkieliset e-kirjat (myös tietokirjat) sekä e-äänikirjat kaikkien saataville. Suomenkielisiin kirjoihin on 50 ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi, joten saman teokset voi lainata yhtä aikaa koko luokalle. Kokoelmaan kirjaudutaan omalla Vaski-kirjastokortilla.

Linkki valtakunnalliseen digikokoelmaan (valitse pudotusvalikosta Vaski-kirjastot ja kirjaudu).

Yhteystiedot

Kirjastonhoitaja
Matkapuhelinnumero
+358 40 185 1824
Sähköposti
Address
Raision kirjasto

Asiasanat

Lapsiperheet
Kulttuuri ja vapaa-aika
Koulutus ja varhaiskasvatus
Kirjastot
Perusopetus