Katupöly saattaa heikentää ilmanlaatua

Uutiset
Ilmanlaatu on Turun seudulla heikentynyt liikenteen ja tuulen nostaman katupölyn vuoksi. Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä.
Pernontien ja Konsantien risteys ilta-auringossa.

Tänä aamuna (22.3.) ilmanlaatu on ollut heikoimmillaan huonoa tai välttävää Turun seudun mittausasemilla. Raision mittausasemilla ilmanlaatu on ollut heikoimmillaan välttävää, parhaimmillaan kuitenkin hyvää.

Katupöly saattaa heikentää ilmanlaatua siihen asti, kunnes kadut saadaan puhdistettua hiekoitushiekasta. Viikonlopuksi luvatut sateet myös helpottavat tilannetta.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä ihmisryhmillä, kuten astmaatikoilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia haittavaikutuksia. Terveyshaittoja voi vähentää seuraamalla ilmanlaatua sekä välttämällä liikkumista ja pidempiaikaista oleskelua vilkkaiden teiden läheisyydessä. Autoilijat voivat helpottaa pölyongelmaa hiljentämällä ajonopeuksia.

Lisätietoja ilmanlaadusta ilmanlaatuportaalista, johon Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmä tuottaa mittaustietoa: Siirry Ilmatieteenlaitoksen sivuille ilmanlaatuportaaliin.

Muokattu viimeksi
22.3.2022 16:02

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö