Kotoutumispalvelut maahanmuuttajan tukena

Uutiset
Shiva Haghdoust, Kirsi Hafeez, Aurora Nisso (SPR) ja Terhikki Mäkelä pitävät sylissään Raisio-sydäntä ja ympyrää yhteiskuvassa.

Tämä artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Raisio Tiedottaa 2/23 -lehdessä. Voit lukea jutun myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Raision kaupungin kotoutumispalveluiden tehtäviin kuuluu niin koordinointia, tiedotusta, hyvien väestösuhteiden edistämistä kuin myös asiakastyötä. Työ on monialaista ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi varhaiskasvatuksen, koulujen, neuvoloiden, sosiaalitoimen, te-palveluiden, kirjaston ja kolmannen sektorin kanssa. Asiakastyön keskiössä ovat ns. kotoutuja-asiakkaat, joiden ensimmäisen oleskeluluvan saamisesta on alle kolme vuotta.

Alkuvaiheen ohjaus on tiivistä, hoidettavia asioita on paljon, sillä järjestelmä on asiakkaalle vieras eikä suomen kielen taito riitä vielä asioiden itsenäiseen hoitamiseen. Asiakasta autetaan esim. tekemään muuttoilmoitus, solmimaan sähkösopimus, avaamaan pankkitili, ilmoittamaan lapset kouluun, hakemaan päivähoitopaikkaa, ilmoittautumaan te-toimistoon ja sitä kautta esim. kotoutumiskoulutuksiin.

Kotoutumispalvelut tarjoaa myös matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa kunnassa asuville vieraskielisille. Monineuvo tarjoaa ohjausta ja neuvontaa kohtauspaikka Olkkarissa. Palvelukielet ovat suomi, englanti, venäjä, kurdi ja arabia. Lisäksi järjestetään ryhmämuotoista bosniankielistä neuvontaa. Asiakkaita autetaan eteenpäin moninaisissa asioissa: haetaan koulutuspaikkoja ja töitä sekä ratkotaan asunto- ja talouspulmia.

Arvostavan kohtaamisen ammattilaiset

Käytännön asioiden hoitamisen ohessa tärkeää on asiakkaan ja koko perheen kokonaisvaltainen, arvostava kohtaaminen. Asiakas ei ole tyhjä taulu, vaan hänellä on oma kieli ja kulttuuri, monella myös koulutusta ja työkokemusta. Tärkeää on aikaisemman elämänkokemuksen, tiedon ja taidon yhdistäminen uudessa asuinmaassa tarvittaviin tietoihin ja taitoihin.

Kotoutuminen on monen osatekijän summa: siihen vaikuttavat niin kotoutujan omat voimavarat ja lähtökohdat kuin myös yhteiskunnan ja lähiympäristön vastaanotto. Ystävälliset katseet ja sanat kannustavat, kun taas torjunta ja pahimmillaan rasistinen solvaaminen työntävät syrjään. Myös koulutuksen ja työelämän asenteet ja rakenteet vaikuttavat merkittävästi mahdollisuuksiin kotoutua. Tulijoista ukrainalaiset ovat pääsääntöisesti saaneet hyvän vastaanoton, kun taas Lähi-idästä ja Afrikan maista paenneet kohtaavat muita useammin rasismia. Ihmisten tarve tukeen ja hyväksyntään on kuitenkin yleisinhimillinen.

Muokattu viimeksi
22.3.2024 10:10